Iedereen kan zingen. We ontkennen het alleen massaal. Als je vraagt aan kinderen of ze kunnen zingen, dan zeggen ze allemaal Ja. En prompt wordt je getrakteerd op een lied. Als je deze vraag stelt aan volwassenen, dan zeggen heel veel mensen Nee. “Ik kan het niet. Ik zing vals. Ja, in de badkamer kan ik zingen. Maar daarbuiten, oh nee, vergeet het maar”. Moeiteloos weten mensen zangers op te noemen die het wel kunnen, vergelijken zichzelf daarmee en zeggen dan “Nee zo zal ik het nooit kunnen”. Uiteraard niet! Jouw stem is uniek. Die moet je niet vergelijken met beroemde zangers. Jij hebt jouw unieke geluid.

In deze column doe ik graag een pleidooi voor elke dag zingen. Door iedereen. Overal op de wereld. Want zingen is zo waardevol! Het is oer-communicatie. Hoe blij was ik dan ook toen ik het boek ‘Singing in the brain’ van Erik Scherder onlangs in de boekhandel zag liggen.

Vanuit de evolutie leren we dat muziek belangrijk was in de communicatie en dus in de overleving, net als eten en seks. Zingen verbindt. Al eeuwen lang. Over de hele wereld. Het heeft een sociale kracht en samen zingen versterkt ook de eigen identiteit. Toen er nog geen taal was communiceerden mensen met elkaar via geluiden: het waarschuwen voor dreigend gevaar, overbrengen van emoties, vergroten van saamhorigheid en het versterken van het groepsgevoel. In de hersenen is een beloningssysteem en een emotioneel systeem. Melodie kan beloning en emoties uitlokken en deze delen prikkelen. En deze beloning is dus net zo belangrijk als voedsel en voortplanting.

Zingen geeft veel energie, kracht en ontspanning. En voor jezelf is de winst dat je door beter adem te halen, je je lichaam van meer zuurstof voorziet. Stress en opgebouwde spanning kan je in het zingen loslaten en daarmee weer ruimte creëren. Hoeveel mensen verlangen hier niet naar? Daarnaast is zingen gratis! Je hebt je stem en je adem altijd bij je. En de ’techniek’ is ook heel eenvoudig: je haalt adem en op de uitademing begin je met 1 toon. Ahhhhhhhh. Dat alleen al een paar keer doen ontspant. Pure winst zou ik zeggen.

We zijn slechte luisteraars. We nemen in ons dagelijks leven en werk weinig tijd om elkaar (en onszelf) echt te horen en om echt te zeggen wat er op ons hart licht. We laten ons snel opjagen door alles wat we nog moeten doen. We geven onze kwetsbaarheid nauwelijks ruimte. We bouwen op deze manier snel stress op en gaan uit contact. De waan van de dag blaast ons voort.

Vanaf de Verlichting is denken zeer hoog gewaardeerd in onze westerse maatschappij. “Ik denk dus ik besta (Descartes)”. We vergeten soms dat we een compleet mens zijn, met emoties, angsten, met behoeften, verlangens. En we vergeten snel dat de mensen om ons heen die ook hebben. Een gevolg is vaak eenzijdige communicatie, taakgericht en zonder bezieling.

Effectieve communicatie is de voorwaarde voor succes. Als eerste moet je hiervoor in contact zijn met jezelf. Want dan ben je pas in staat contact te maken met de ander. Als er contact is, kun je gaan afstemmen. Waar ben ik, waar zit de ander? Bewustzijn van het hier-en-nu, bewustzijn van je emoties, behoeftes, verlangens, zijn voorwaarden voor effectieve communicatie en effectief leiderschap. Zingen kan ons hierin helpen. Want door te zingen kom je in contact met je kern en je ziel. Ik zou dus de beroemde uitspraak van Descartes willen herformuleren: “Ik zing, dus ik besta!”

Zin in zingen gekregen? Kijk in de agenda voor de workshops of neem contact op voor een 1op1sessie.

Judith van Zelm van Eldik

Beetslaan 226
2281 TS Rijswijk

T  +31 655 331 342
E  judith@destemverbinder.nl